top of page
~ Kopen, of ... ~

HOME  \  HOW-TO \ ...

​Ik heb ondertussen nog meer filmpjes gezien, en ook nieuwe dingen uitgeprobeerd, dus ... er komt nog meer bij.

Je kunt in de winkel van alles en nog wat kopen. 

Maar ... je kan ook veel dingen eenvoudig zelf maken. Dit is, naast dat het vaak een stuk goedkoper is, ook leuk om te doen. Zo heb ik intussen al aardig wat gemaakt, mede door de vele interessante filmpjes op Youtube.

 

In deze 'How-to's' laat ik zien hoe ik een aantal dingen gemaakt heb.

Wellicht weet je het allemaal al, omdat je die zelfde filmpjes gezien heb als ik... of niet.

Maar goed, wie weet heb je er wat aan, en heb je net zo veel  plezier met het maken als ik.

Ik zou zeggen ...

'Have fun'

Anchor 1
flock

FLOCK

 

Zelf flock maken is heel simpel. Ik was wat filmpjes op Youtube aan het kijken en op een gegeven moment kwam ik bij filmpjes terecht hoe je dit kon doen. Nou had ik van de buurvrouw, een paar dagen daarvoor, een bus zaagsel gehad dus ik dacht bij mijzelf … "laat ik dat eens proberen".

 

En moet zeggen, werkt prima. 

Gebruikt spul:

 

  • Zaagsel

  • Emmertje

  • Water

  • Verf

  • Roerstokje (of iets dergelijks)

 

Stap 1:

In een emmertje (heb zelf een leeg yoghurt emmertje gebruikt, werkt goed, heb ik toch zat van.) maar elk andere emmer, leeg blikje of wat dan ook kan je er voor gebruiken. In de emmer heb ik een beetje water gedaan en een paar druppels verf. Ik heb daarvoor verf gebruikt (om muurverf een kleurtje te geven). Ik had nog een paar kleuren staan, waaronder groen, dus vandaar. Je kunt natuurlijk ook bruine verf nemen, gele verf, of welke kleur dan ook, of kleuren door elkaar gooien. Het is net wat je wilt. De verf en het water meng je dan. Een paar keer roeren is eigenlijk al genoeg.

Stap 2:

Dan gooi je wat zaagsel in het emmertje en roer je alles goed door elkaar tot al het zaagsel gekleurd is. Als het mengsel erg dun is kan je er nog wat zaagsel bij gooien. Is het te dik, dan kan je er nog wat water bijgooien. Ik heb er net zo veel bij gegooid totdat het een beetje een brij was geworden. Als het te nat is, is het op zich ook geen probleem, alleen duurt het dan langer voor het droog is.

Stap 3:

Wanneer dus al het zaagsel gekleurd is, kan je het laten drogen. Ik heb het uit het emmertje op een plastic deksel gedaan. Eerst heb ik hier een velletje keukenrol op gelegd waardoor er al wat wat.er geabsorbeerd word. Bovenop het zaagsel heb ik ook een velletje keukenpapier gelegd en erop gedrukt. Hierdoor word er nog meer water geabsorbeerd.

Stap 4:

Hierna heb ik het keukenpapier weggehaald. Er blijft wel wat zaagsel aan plakken, maar dat kan je er makkelijk weer afvegen. Het zaagsel heb ik wat verspreid op het deksel, en buiten in de zon gelegd, om verder te drogen. Af en toe eens een beetje geroerd … en na een tijdje was het droog. Dit was dus in de zomer. Als het regent heeft het uiteraard geen nut. 

En zo heb je dus zaagsel met een kleurtje. Leuk om voor bijvoorbeeld een landschapje te gebruiken. Door met diverse kleuren verf te ‘spelen’ kan je allerlei kleuren maken. Wanneer je verschillende kleuren gebruikt

krijg je veel meer variatie. Op de grote foto hierboven zie je een deel van mijn 'collectie', welke ondertussen al aardig is uitgebreid.

Bakje met gekleurd zaagsel.

dry grass

 

 

DRY GRASS

 

Pas gezien op Youtube hoe je dit kan maken. Je hebt een paar manieren, maar ik zal die ene manier omschrijven die ik uitgeprobeerd heb. Ik heb hiervoor een oude kwast gebruikt, eentje met ‘gele’ haren (borstel, bezem of wat er op lijkt kun je ook gebruiken).

 

Een paar ‘kluitjes’ riet.

Gebruikt spul:

 

  • Plankje, of oude CD.

  • Kwast (borstel, bezem of iets wat er op lijkt)

  • Schaar of mes.

  • Lijmpistool​.

Stap 1:

Knip of snij de haren van de kwast en leg deze naast elkaar.

 

Stap 2:

Neem het lijmpistool en lijm een ‘dotje’ op een plankje of iets dergelijks, bij voorkeur wat vlak is. Ik heb hiervoor een plaatje hout genomen, wat ik nog had liggen. Oude CD werkt ook goed.

Stap 3:

Neem vervolgens een plukje haren, maak er een soort van bundeltje van en knip de onderkant met een schaar gelijk. Steek vervolgens het bundeltje in de klodder lijm en houd het eventjes vast tot het vast zit.

 

Nu is je ‘dry grass’ klaar en kun je het met een mesje los snijden. Indien nodig kan je het nog bij werken, of … 'snoeien' zeg maar. Nu kan je het voor je creaties gebruiken. Wel zit je dan met die ‘klodder’ lijm onderop. Maar die kan je gemakkelijk wegwerken door er wat gras of iets dergelijks op te lijmen.

zand

 

ZAND

 

Ik heb ook eens een bergje gemaakt, gewoon een proefmodelletje. Rondom de berg heb ik wat zand gestrooid. Eerst heb ik wat hobbylijm, verdund met water, er op geverfd als het ware, en vervolgens dus het zand er er op gestrooid.

We waren het terras aan het ophogen en  hebben er zand op gegooid om het ‘in te wassen’. Dus ik heb wat zand van de grond opgeveegd. Bijkomend ‘voordeel’ met dit zand is dat er van alles tussen zit. Zo oogt het gelijk ook wat ‘natuurlijker’.

ZAND, GRIT ETC.

 

Dit idee heb ik ook van Youtube. Een gozer maakte een bunker voor een spel, Warhammer genaamd. Voor de bunker gebruikte hij verf, en roerde daar eerst een handje zand door. Heel simpel ... maar je moet er maar op komen. Bij Action heb je verf, ‘cement-look’, en dit lijkt er wel op. Het heeft het zelfde resultaat. Je kunt het dus gewoon kopen, maar is ook makkelijk zelf te maken. Zo'n fles kopen kan natuurlijk maar dat is grijs. Je kan het dan wel mengen maar gewoon een handje zand door de verf die je wil gebruiken is veel makkelijker.

Bakje met grit

Ik heb ook eens wat aarde door verf geroerd. Zo krijg je weer een andere structuur. Je kunt er eigenlijk van alles doorheen roeren. Door te spelen met diverse materialen kun je allerlei structuren creëren. Mijn vader heeft voor zijn duiven grit en schelpenzand, dus dat kan ik gewoon 'afpakken'. Tijdens het schrijven van dit verhaal, zat ik te denken ... misschien kun je wel wat leuks doen met duivenvoer? Dan krijg je ook weer allerlei vage vormen en zo, hmmm... 

Ik heb wel eens wat grit door mijn verf geroerd toen ik een bergje aan het maken was. Het smeert uiteraard niet echt gemakkelijk, maar je krijg zo wel een leuk effect. Eventueel kan je het zeven om de grote(re) stenen er uit te halen.  Wanneer men een vertrek in huis, een Mediterraans tintje wil geven, word dit ook gedaan. Grit word eventueel gezeefd en door de verf geroerd, en op de muur gesmeerd. Nadat de verf droog is, word er nog een laag op gesmeerd (zonder grit) zodat het grit beter blijft zitten. Wanneer je grote oppervlakken wilt doen, maak dan niet te veel klaar. Het grit zakt naar de bodem en dan krijg je plekken die ‘kaler’ zijn. 

Bij je eigen creaties kun je dit heel makkelijk toepassen. Zo heb ik ook eens bergje gemaakt (zie foto hieronder) met stukken piepschuim, en stukjes kurk wat ik nog over had, en een handje grit. Ik heb een paar stukken piepschuim op een plankje gelijmd, en grofweg in vorm gesneden. Tijdens het vastkitten, heb ik hier en daar nog wat stukjes kurk er tegenaan en op geplakt wat ik nog over had, en heb ik ook gelijk wat grit in een paar kieren en gaten gepropt. En zo krijg je snel en simpel al een leuk en 'rommelige' structuur.

voorbeeld

 

 

VOORBEELD

 

Op dit bergje heb ik wat 'taktieken' toegepast die ik hierboven heb omschreven. De berg zelf is  dus opgebouwd' uit stukken piepschuim, waar ik hier en daar nog wat stukjes kurk, wat ik nog over had, heb op geplakt. Ook heb ik tijdens het plakken, er gelijk hier en daar wat grit op geplakt en in wat kieren en gaten. Hiervoor heb ik Bison Polymax gebruikt. Dat plakt zo'n beetje alles.

Gebruikt spul:

  • Piepschuim.

  • Stukjes kurk.

  • Zand uit de tuin.

  • Handje grit.

  • 'Flock', in verschillende kleuren.

  • Mos

  • Wat 'heining' van mijn vaders spoorbaan.

En een plaatje hout voor de ondergrond.

bottom of page