~ Verf ~
HOME \ VERF
Met verf kun je veel doen. Naast een voorwerp gewoon 'domweg' een ander kleurtje geven, kun je nog veel meer leuks doen met verf. Zo heb je allerlei technieken die je kunt toepassen. Zo kan je een voorwerp een hele andere 'look' geven. Je kan bijvoorbeeld panelen op marmer laten lijken, een beton-look geven, een verweerd uiterlijk en ga maar door. De mogelijkheden zijn groot.
Sommige technieken vergen nogal veel tijd, handigheid en/of materiaal (verschillende soorten verf, kwasten en dergelijke). Andere technieken zijn een stuk simpeler, waar je met weinig verf en middelen ook al hele leuke effecten kan creeeren. Een voorbeeld hiervan is 'drybrushen' en 'wash', of 'weathering'. Deze technieken worden veelal in de modelbouw gebruikt. Zelf heb ik het ook wat op een aantal dingen toegepast, wat toch al een leuk resultaat gaf. Als je naar die al die modelbouw kijk, dan heeft dat waarschijnlijk wel aardig wat tijd en moeite gekost. Je ziet wel eens roestplekken, of beschadigingen, stof en vuil en zo, ... het is dat gewoon net echt. Daar is denk wel flink wat ervaring en kennis voor nodig. Wat dat betreft moet ik nog wel een beetje oefenen, maar zoals ze zeggen...
''Oefening baart kunst''
Met een paar kleuren verf en enige handigheid kun kun je toch wel een aardig eind komen, en leuke effecten creeren. Zo kun je ook met allerlei kleuren gaan 'spelen'. Verschillende kleuren verf mengen, verdunnen met water etc. Je word er van zelf handiger in. Naast kleuren mengen kan je ook bijvoorbeeld zand toevoegen. Zo krijg je een leuk effect.
Zelf gebruik ik veelal verf op acrylbasis, en voor wat ik doe werkt dat prima. Als je een bepaald voorwerp wil gaan verven kijk dan wel of de verf ervoor geschikt. Het zou natuurlijk zonde zijn wanneer de verf er na een tijdje er weer af gaat. Ook is het handig om te bedenken of het voorwerp binnen of buiten komt. Zo heb ik ook eerst eens rondgevraagd, en op internet zitten lezen over het rollen van auto's. Ik wilde mijn auto gaan rollen, en Hammerite leek me wel wat. Donkerblauw, en dan met van die 'putjes'. Maar het bleek dus dat die verf niet zo goed was in verband met de temeratuurverschillen, en trillingen. Delen van je auto schijnen toch aardig te trillen tijdens het rijden. Hierdoor kan de verf basten/loslaten. Maar ik er verder geen ervaring mee. Over Rustoleum heb ik veel goede verhalen gelezen, en voorbeelden van auto's gezien. Op Youtube heb ik een aantal filmpjes gezien ... dit is het dus geworden. Inmiddels heb ik dus mijn auto een paar gerold en het ziet er niet verkeerd uit, zo voor mijn eerste keer.
Kortom, het is natuurlijk wel leuk om lekker te hobby'en en te doen. Maar voor sommige dingen kan je het beste even informeren hoe en wat.
Op internet is een hoop te vinden aan informatie en je kan er ook volop filmpjes zien waar ze laten zien hoe je iets kan verven. Ook kun je natuurlijk gewoon, heel ouderwets, boeken lezen. Ik heb zelf ook wel wat gelezen en gekeken, maar het Is ook voornamelijk een kwestie van oefenen ... en gewoon uitproberen. Zo heb ik een aantal dingen uitgeprobeerd als 'dry-brushen' en 'weatheren'. Met een beperkt aantal kleuren kun je toch al leuke dingen creeeren. Tijdje terug kwam ik een boek tegen bij een kringloopwinkel. Er staan een hoop schildertechnieken in, met duidelijke foto's en uitleg. Elke techniek word uitgelegd, en er staan foto's bij van elke stap. Ook staat er bij elke techniek een stukje in over de 'geschiedenis' er van, waar het vandaan komt, waarom het werd gedaan etc. Vind zoiets ook altijd wel leuk om te weten.
Boehdda, 'gedrybrushed'
(was eerst geheel wit)
Ik had het eerder wel over 'uitproberen' maar een beetje 'basiskennis' kan natuurlijk ook geen kwaad. Er staat ook een heel stuk in over verschillende soorten verf, lak en het gereedschap wat je nodig heb. Zo staan er ook kwasten en zo tussen waar ik nog nooit van mijn leven van gehoord had.